piątek, 8 listopada 2013

DODATEK: Typowe potrawy angielskie.

Choć Anglia nie ma najlepszej opinii na świecie, to postaram się jakoś to strawić, zwłaszcza, że nie należy ona do lekko strawnych.


Na pewno trzeba wspomnieć o rodzajach tej kuchni:

  • Fry-up – czyli smażenie. Najbardziej popularnym fry-up’em jest tradycyjne śniadanie, na które składają się: jajka, bekon, kiełbaski, pomidory, pieczarki, grzanki. Generalnie w kuchni brytyjskiej dużo smażenia.
  • Roasting – czyli pieczenie. W UK niezwykle popularne są pieczone mięsa, głównie wołowina, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i warzyw.
  • Grzanki - pieczywo bardzo często jest opiekane. Dlatego też w sklepach głównie dostaniemy krojony chleb.
  • Jajka – główny składnik diety większości Brytyjczyków. O ile nie pojawia się w wersji „fry” podawane jest ugotowane na miękko lub twardo.
  • Ziemniaki – Wielka Brytania należy do czołówki krajów, w której spożywa się największe ilości ziemniaków. Oczywiście należy tutaj wspomnieć o chips ( w Polsce znanych jako frytki), które kupujemy zawinięte w gazetę, razem z rybą (kolejne danie, które określa się mianem tradycyjnego dla kuchni brytyjskiej) oraz crisps – czyli naszych chipsach.
  • Fish & Chips - znaną potrawą na wyspach brytyjskich jest smażona w głębokim oleju ryba podawana z frytkami (Fish and Chips). Dodatki stanowią różnego rodzaju sosy (Ketchup, Brown sauce, Curry sauce) oraz sałatki (Coleslaw, fasolka, cebula). 
  • Wędliny – tzw. cold meats nie są szczególnie popularne na wyspach. W porównaniu do polskich sklepów – w Anglii znajdziemy znacznie mniejszy wybór.


Podział dań ze względu na godzinę podania:

BREAKFAST
Bez wątpienia najbardziej znaną potrawą w Anglii jest tradycyjne angielskie śniadanie (tzw. Full English Breakfast). Posiłek ten składa się głównie z kilku plastrów smażonego bekonu, jajek, tostów, fasolki i pomidorów. Czasem w jego skład wchodzą także płatki zbożowe i owsiane, grzyby oraz parówki. Do picia podaje się soki owocowe oraz herbatę lub kawę. 

ELEVENSES
Lekka przekąska, ok. godz. 11, między śniadaniem a lunchem. Najczęściej jest to herbata lub kawa z ciastkiem, herbatnikami.

LUNCH
Najczęściej około godziny 13, jednak nie jest to regułą. Np. dzieci w wieku szkolnym mają przerwę na lunch nieco wcześniej, podobnie jak osoby zaczynające prace około godziny 8.

TEA
Filiżanka herbaty i jakaś słodka przekąska około godziny 16-17.

SUPPER
Określenie używane do wieczornego posiłku, raczej lekkiej przekąski

DINNER
Kolacje, dla wielu główny i najbardziej obfity posiłek w ciągu doby. Często składa się z dwóch dań. Nazwy dinner i supper są stosowane wymienne, ich rozumienie i kolejność w ciągu doby zależy od regionu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz