czwartek, 7 listopada 2013

DODATEK: Typowe potrawy francuskie.

Ponieważ, podczas mojego pobytu w Paryżu, będę miała też na względzie spróbowania typowych potraw francuskich. Poszukałam w internecie i znalazłam krótką listę najbardziej znanych potraw serwowanych w tym kraju.


Francja słynie z takich produktów jak:

  • bagietki- długie, cienkie pieczywo, nazywane często „bułką paryską lub francuską”
  • rogalik croissant- pieczywo z ciasta francuskiego, zwyczajowo podawany bez nadzienia
  • maślane bułeczki- zrobione z ciasta drożdżowego, z dużą ilością jajek i masła
  • tarta- kruche, drożdżowe bądź francuskie ciasto z nadzieniem, podawana na słodko bądź słono
  • ślimaki- gotowane ślimaki podawane jako przystawka. Polska jest eksporterem winniczków
  • żabie udka- smakują jak kurczak 
  • słynne naleśniki bretońskie- słone naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem np. z warzyw, ryb, mięsa, jabłek
  • bouillabaisse- prowansalska zupa z ryb i owoców morza
  • ratatouille- bezmięsna potrawa prowansalska na bazie duszonych warzyw
  • trufle- najdroższe i najbardziej poszukiwane grzyby
  • zupa cebulowa- bazą jest wywar mięsno-warzywny do którego dodaje się smażoną cebulę
  • krem z dyni- francuska zupa z dyni
  • musy czekoladowe- lekkie pianki czekoladowe z dodatkiem bitej śmietany
  • Crème brûlée – deser przygotowywany z kremu z jaj, śmietany i cukru, z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu
  • zioła prowansalskie- znana mieszanka przypraw na bazie świeżych lub suszonych ziół
  • sos winegret- sos do sałatek na bazie oliwy, octu, pieprzu i soli
  • sos beszamelowy- rodzaj sosu przygotowywanego z mąki, mleka i masła, z dodatkiem soli kuchennej, białego pieprzu, cytryny i gałki muszkatołowej
  • majonez – według legend pochodzi z Francji
  • cydr- napój alkoholowy na bazie jabłek, bez cukru
  • calvados- napój alkoholowy, o jabłkowym smaku,wyrabiany poprzez destylacje cydru. We Francji traktowany jako lekarstwo na trawienie bądź pobudzenie apetytu
  • szampan- rodzaj wina musującego, nazwa pochodzi od Szampanii, regionu w północno-wschodniej Francji

Mam też spis rodzajów restauracji we Francji. W Polsce mamy głównie: restauracje, kawiarnie i wszelkiego rodzaju gospody, serwujące głównie kuchnię staropolską, zaś w Francji wyróżniamy:

  • crêperie - restauracja w której serwuje się pod rożną postacią crêpes, czyli naleśniki.
  • restaurant - restauracja w której przyrządza się tzw. haute cuisine. Aby określić ich jakość, przede wszystkim posiłków, specjalne komisje przyznają im (po dogłębnej analizie, konsumpcji) odpowiednią liczbę gwiazdek, noży bądz widelców. Jednym z ekspertów jest słynny przewodnik Michelin (Le Guide Michelin).
  • café - kawiarnia w której można napić się kawy bądź inne napoje, oraz zjeść lekkie, małe dania.
  • auberge – znana w Polsce jako gospoda.
  • bistrot - niewielka restauracja w której podawane jest zazwyczaj jedynie „plat du jour”, czyli danie dnia.
  • brasserie – dawniej było to miejsce w którym serwowano piwo, jednak teraz mają już charakter kawiarni, gdzie podawane są również tradycyjne posiłki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz