Francja słynie z takich produktów jak:
- bagietki- długie, cienkie pieczywo, nazywane często „bułką paryską lub francuską”
- rogalik croissant- pieczywo z ciasta francuskiego, zwyczajowo podawany bez nadzienia
- maślane bułeczki- zrobione z ciasta drożdżowego, z dużą ilością jajek i masła
- tarta- kruche, drożdżowe bądź francuskie ciasto z nadzieniem, podawana na słodko bądź słono
- ślimaki- gotowane ślimaki podawane jako przystawka. Polska jest eksporterem winniczków
- żabie udka- smakują jak kurczak
- słynne naleśniki bretońskie- słone naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem np. z warzyw, ryb, mięsa, jabłek
- bouillabaisse- prowansalska zupa z ryb i owoców morza
- ratatouille- bezmięsna potrawa prowansalska na bazie duszonych warzyw
- trufle- najdroższe i najbardziej poszukiwane grzyby
- zupa cebulowa- bazą jest wywar mięsno-warzywny do którego dodaje się smażoną cebulę
- krem z dyni- francuska zupa z dyni
- musy czekoladowe- lekkie pianki czekoladowe z dodatkiem bitej śmietany
- Crème brûlée – deser przygotowywany z kremu z jaj, śmietany i cukru, z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu
- zioła prowansalskie- znana mieszanka przypraw na bazie świeżych lub suszonych ziół
- sos winegret- sos do sałatek na bazie oliwy, octu, pieprzu i soli
- sos beszamelowy- rodzaj sosu przygotowywanego z mąki, mleka i masła, z dodatkiem soli kuchennej, białego pieprzu, cytryny i gałki muszkatołowej
- majonez – według legend pochodzi z Francji
- cydr- napój alkoholowy na bazie jabłek, bez cukru
- calvados- napój alkoholowy, o jabłkowym smaku,wyrabiany poprzez destylacje cydru. We Francji traktowany jako lekarstwo na trawienie bądź pobudzenie apetytu
- szampan- rodzaj wina musującego, nazwa pochodzi od Szampanii, regionu w północno-wschodniej Francji
Mam też spis rodzajów restauracji we Francji. W Polsce mamy głównie: restauracje, kawiarnie i wszelkiego rodzaju gospody, serwujące głównie kuchnię staropolską, zaś w Francji wyróżniamy:
- crêperie - restauracja w której serwuje się pod rożną postacią crêpes, czyli naleśniki.
- restaurant - restauracja w której przyrządza się tzw. haute cuisine. Aby określić ich jakość, przede wszystkim posiłków, specjalne komisje przyznają im (po dogłębnej analizie, konsumpcji) odpowiednią liczbę gwiazdek, noży bądz widelców. Jednym z ekspertów jest słynny przewodnik Michelin (Le Guide Michelin).
- café - kawiarnia w której można napić się kawy bądź inne napoje, oraz zjeść lekkie, małe dania.
- auberge – znana w Polsce jako gospoda.
- bistrot - niewielka restauracja w której podawane jest zazwyczaj jedynie „plat du jour”, czyli danie dnia.
- brasserie – dawniej było to miejsce w którym serwowano piwo, jednak teraz mają już charakter kawiarni, gdzie podawane są również tradycyjne posiłki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz